20 Haziran 2012 Çarşamba

kıbrıs yollarında..

yer-yön duygum zayıf olduğu için yerini tam tarif edemesem de şehitlikleri, anıtları da gezdik. kıbrıs deyip 1960-74 arasını es geçmek olmaz.
karaoğlanoğlu şehitliği. kıbrıs barış harekatı sırasında ölen türk askerleri için yapılmış.

çıkartmayı yapan komutanın adı verilmiş.

yanında komutanın şehit edildiği yer var. roketatarla vurmuşlar. duvardaki izler hala duruyor. kıbrıs' taki olaylar nispeten yeni sayılabilecek durumda olduğundan izler hala taze, korunmuş. insan ürperiyor.

bir de rumlardan alınan araçları dizmişler bahçeye. rus menşeyli sanırım. garip garip paslanmış araçlar.


çıkartma plajı. itiraf ediyorum mantıklı bir resim olmadı. ama anlatılana göre türklerin çıkartma yapması olası olan bir çok nokta varmış. bura en zayıf ihtimalmiş ve burdan girmişler.

bir de anıtı var. barış ve özgürlük anıtı diye geçiyor sanırım.

ilk türk hava şehidi cengiz topel' in anıtı. uyarı uçuşu yapan uçağı vurmuşlar. paraşütle atlamış ve karaya çıktığında sağmış. 2 taraftan da çağırmışlar. anlatılana göre rumlar da türk bayrağı taşıyormuş ve çok güzel istanbul türkçesi ile konuşuyormuş. daha iyi konuşuyorlar diye o tarafa gitmiş. daha sonra hastanede işkence sonucu ölmüş. cenazesini bile zor almışız. kaldığı odayı da gördük. otopsi raporu da vardı. kanım dondu resmen.


5 yorum:

  1. 1989/1990 yıllarında kibris yesilyurt 3. Tabur 7. Bolukte cavus olarak askerligimi yaparken bu guzel anıtın iskeletini ve betonunu dökmek sorumlu cavus olarak bana nasip oldu,taburumuzdan ve bolugumuzden insaattan anlayan kalipçi ve betoncu asker arkadaslarim ile birlikte yapmistik.asil sorumlu ise kibris baris harekati da yizbasi olarak savasan bir kibrisli asker vardi.bize ogle yemeginde hellim peyniri ve üzüm getirirdi.bu anitin yapiminda emegi gecen silah arkadaslarima selam olsun.bizler icin bir onur abidesidir ayni zamanda.guzel bir hatiradir...tabur komutanimiz albay Mufit Terzi idi.cok kalender bir komutandi..biz askerlere hitapnederken aglamakli konustugunu hatirlarim askeri ve askerligi o derece seviyordu.yasiyor ise allahtan saglikli omur dilerim.rahmetli olmussa allah mekanini cennet eylesin.

    YanıtlaSil
  2. yasıyor müfit albay Allah sağlık versin bu duygularinizi iletirim ben kiziyimu

    YanıtlaSil
  3. yasıyor müfit albay Allah sağlık versin bu duygularinizi iletirim

    YanıtlaSil
  4. yasıyor müfit albay Allah sağlık versin bu duygularinizi iletirim

    YanıtlaSil
  5. Get a Ankara'da Binbaşı iken tabur komutanım idi bu kadar askerini seven bir insan olamaz Allah'tan sağlıklı ömürler dilerim ellerinden öperim komutanım.

    YanıtlaSil