31 Temmuz 2011 Pazar

cv yazarken..


iş yaşamına atılmaya ramak kala faydalı bir yazı:

CV yazarken, daha önceki konumunuza iliskin olarak birkaç degisik unvan kullanmayi öneriyor. Bir yerde "satis sorumlusu" mu diye yazdiniz, diger yerde "satis sefi", bir baska yerde "sektör sefi" demek daha etkileyici oluyormus.

Bir baska öneri: Her sirketin bir jargonu vardir. Eleman arama ilaninda hangi kelimeleri tercih etmis, internette yer alan tanitici yazilarda nasil bir dil kullanmis, siz de mümkün oldugunca ayni jargonu, ayni kelimeleri kullanmaya çalisin."

Öneriler söyle devam ediyor:

Peki hiç Brezilya da, Çin de ya da Hindistan da bulundunuz mu? Alçakgönüllü olmaya hiç gerek yok. Aklinizda birkaç cümle kaldiysa, CV nize yazin gitsin "Portekizce ya da Sanskritçe biliyorum" diye.

Karlilik süphesiz bir sirketin yasamindaki en önemli faktör. Daha önceki sirkette sorumlu oldugunuz bölümü kara geçirdiniz mi? Peki geçen yila göre ortalama ne kadarlik bir kar yakaladiniz? Bunu mutlaka oran ya da rakam olarak belirtin.

Bir diger öneri yöneticilik konusunda. Hiç ekip yönettiniz mi? Rakamlari fazla abartmadan sorumlu oldugunuz ekibin kisi sayisini ya da dogrudan artirabilirsiniz. Kim aksini iddia edebilir ki?

Diyelim bes yildir is hayatindasiniz ama hiç ekip yönetmediniz. Çikip bununla iftihar edecek degilsiniz herhalde. Bu tür durumlarda "ekip çalismalarinda yer aldiginizi" söyleyip vaziyeti kurtarmak mümkün.

2005 yilinda çalismaya basladiniz 2009 da issiz kaldiniz. Bu durumu da fazla dramatik hale getirmeden çözmek lazim. "Is hayatina 2005 yilinda basladim" yerine "2005 yilindan beri çalisiyorum" deyin. "Isten çikartildim" yerine 2009 yilinda yeni is kuran bir arkadasiniza destek saglamak ya da dil ögrenmek veya formasyon egitimi almak için bir süre çalisma yasamindan uzak kaldiginiz söyleyin.

Her ne kadar benim gibi ulusal dile yabanci sözcük karistirilmasina karsi çiksaniz da sunu unutmayin: Business in dili Ingilizce. Bir defaligina ulusalciliginizi evde birakip CV ye Ingilizce isimler, kavramlar koymakta tereddüt etmeyin. Lojistikte çalisiyorsaniz "supply chain" diyebilir, otomotiv gibi sanayi dallari için "lean production"dan bahsedebilirsiniz.

Son olarak geçmis kariyerinizle ilgili yalan söyleyecekseniz, ortaya çikmayacak olmasina çok dikkat edin. Örnegin, Arthur Andersen de 1998-2001 yillari arasinda çalistiginizi söyleyin. Sirket 2002 yilinda faaliyetine son verdigi için gerçek olup olmadiginin sorusturulmasi güç olacaktir.

Kisacasi, iyi bir CV yazmak için biraz seytana uymak gekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder