22 Ekim 2010 Cuma

tüfek, mikrop ve çelik..

konu olarak çok enteresandı ama bu kitabı bitirmem tam 3yıl sürdü. hep biraz okuyup sıkılıp kenara atardım ama bu sefer azmettim bitirdim. roman olmadığı için sürükleyici değil maalesef..  
konusu bir soru üzerine kurulu. neden amerikalılar avrupayı keşfetmedi de avrupalılar amerikayı keşfetti? yıllarca tarih dersinde bu soru hiç aklıma gelmemişti. sebebi kitabın başlığında saklı. özellikle mikrop olayı çok enteresan avrupalıların getirdiği hastalıklar bazı yerlilerin neredeyse tamamını yok ettiği için çoğu yerde hiç zorlanmamışlar bile. tüfek zaten tahmin edilebilir bir üstünlük 40 kişilik bir bir grup avrupalılın (cortez miydi) 2000 yerliyi alt etmesini sağlamış. tabi bu üstünlükler niye yeni dünyada ortaya çıkmadı sorusu da uzuun uzun tartışılıyor. başlangıçta pek şanssızlarmış evcilleştirilecek bitkileri, hayvanları yokmuş, yerleşik hayata geçememişler, doğu- batı ekseninde yayılamadığı için ilerlemeler kolay aktarılamamış. haliyle yazı ve bürokrasi de oluşamamış. haliyle mikroplar da kendi çaplarında gelişmede eksik kalmış o bölgelerde..     kitapta sadece amerika kıtası değil, avusturalya, yeni zelanda vs. de aynı şekilde açıklanıyor.
kitapta çin ve afrika da niye geride kaldı diye tartışılıyor. sonradan eklenen bir de japonlar var. japonların korelilerle inatlaşmaları falan var.

bence fazla ayrıntılı bir kitap. şu kitabı 200 sayfaya düşürüp bazı yerleri özet geçse bence daha okunası olurdu. gerçi dünya üzerinde insanın varolışundan bu yana tün ulusların tarihini anlattığı, bunun için 600 sayfanın az bile olduğu şeklinde mantıklı bir açıklama da var ama gene de bu bazı kısımlarda sıkılmamı engellemiyor. özellikle yazının gelişimi çook sıkıcı bir bölümdü. ama yazının ve kullanılan dilin o halkın kökenini bulma konusundaki  kullanımı çok enteresan.

kitap ne kadar  sıkıcı olsa da yazarın karşındakiyle konuşur gibi dertleşircesine yazması biraz daha okunası kılıyor..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder