26 Kasım 2017 Pazar

mucizeler dükkanı..

amerikalı nobel ödüllü bir yazar levenson brelizya'ya gelir ve büyük yazar pedro arkanjo diye birinden büyük övgüyle bahseder. bu kişi o güne kadar tanınmayan biridir.

insanlar bunun üzerine pedro arkanjo hakkında araştırma yapmaya başlarlar. yayınlanmış 4 kitabı olan bir kişidir. kitaplarını güçlükle bulurlar. arkanjo'yu tanıyanlardan binbaşı Damiao de Souza yakın bir zamanda Arkanjo'nun yüzüncü doğum gününün yaklaştığını söyler. Arkanjo'yu anmak için büyük kutlamalar tertiplenir. Fakat Arkanjo'nun yaşamını değil, istedikleri tarzda bir insanı anarlar. Gerçek yaşamındansa çok az bahsedilir.

Gerçekte Arkanjo Bahia'da yaşayan fakir bir melezdir. Halk tarafından kutsal sayılan ojouba olduğuna inanılmaktadır. Lidio usta olarak bilinen arkadaşının babadan kalan berber dükkanını mucizeler dükkanı adında akşamları gösteriler yapılan bir yere dönüştürmüşlerdir. Fakat buradan gelen geçimlerini sağlamaya yetmemektedir. Lidio usta mucizeleri tabloya dökerek para kazanmaktadır. Arkanjo ise tıp fakültesinde odacılık yapmaktadır. Fakültede zenci ve melezlerin topluma zararlı olduğunu söyleyen bir profesöre kızarak kitap yazmaya karar verir. Bahia geleneklerini, yemeklerini anlatır. Kitabı büyük güçlüklerle veresiye aldıkları bir baskı makinesi ve kağıtlarla sınırlı sayıda basabilirler. Lidio Corro kitabı büyük kütüphanelere ve fakültelere dağıtır. Yıllar sonra bulunacak yerler de bunlardır.

Arkanjo halkın arasında yaşar, kaşasa denilen içkiden içer, festalara katılır. Sevdiği kadın Oşalalı Rosa ile asla birlikte olamaz, çünkü ilk geldiğinde Rosa kardeşim dediği Lidio'yu tercih etmiştir. Bir de Finlandiya'dan gelen kız Kirsi onu en çok etkileyendir. ayrıldıklarında Kirsi hamiledir ve melez bir erkek çocuğu olmuştur.

Tadeo Canyato vaftiz oğludur tıpkı Arkanjo gibi okumayı çok sevdiğinden annesi ne yapacağını bilemeyip Arkanjo'ya getirmiştir. Basım işlerinde çıraklıklarını yapan Tadeo üniversiteye gider ve mühendis olur. Üniversiteden arkadaşının kızına aşık olur. Kızın ailesi kızlarının bir melezle evlenmesine izin vermese de sonunda evlenirler. Tadeo başarılı bir mühendis olur ve Bahia'dan kopar.

Ardından melezlerin festalarına takan bir polis memuruyla mücadeleye girişirler. O dönemde festalar iptal edilir veya gizlice yapılır, pek çok kişi ölür. Sonunda bu adamdan kurtulurlar.

Arkanjo son kitabında Bahia'nın soylu ailelerinin melez kökenlerini açığa çıkarınca fakültede profesörle atışırlar ve işinden olur ve tutuklanır. Hapisten çıksa da mucizeler dükkanını dağıtırlar ve baskı makinesini darmadağın ederler.

Bundan sonra Arkanjo bir işte tutunamaz. Bir süre demir yollarında çalışır. Burada grev başlar, grevde aktif rol alan kişilerden olsa da, ilk işten atılanlardandır. Ondan sonra orda burda küçük işler alır. Bir süre gazetede yazıları denetler ama Hitlerle ilgili kasıtlı bir hata yapar. 2.ds dönemidir ve işten atılır. 70'lerine geldiğinde bir gece bir duvar kenarında ölür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder