11 Haziran 2016 Cumartesi

balkanlar..

Mostar'a akşam varıyoruz. Köprüyü gece görmeden olmaz. Buraya kadar deniz güneş eğlence vardı. Bu ülke acı dolu. Akşam köprüye şöyle bir uğrayıp fotoğraf çekiyoruz. En iyi görüntü yakınlardaki bir caminin avlusunda. Gündüz giriş ücretli. Gece kaçak gidilesi. Odaya dönünce yıkılış görüntülerini izlemek farz oldu. O kayrak taşlardan nasıl da koşarak geçiyorlar. Sonra yıkılma görüntüsü. Yek pare olarak aşağı iniyor. Sabah tekrar ziyaret. Her yerde 93'ü unutma yazıyor. Unutmamalı. 

Devamında başkent Sarayevo. Sarayevo Mostar arası kuzu kızartma yapan yerler var. Es geçmemeli. 

Karnımız da doyduysa Sarayevo'yu gezebiliriz. Başçarşı eski şehrin çarşısı. Avusturya dönemi ve Osmanlı eserleri birbirine karışmış. Sonra hepsi savaşın törpüsünden geçmiş. Artık geriye ne kaldıysa. 3,5 sene kuşatma altında kalmış bir şehir bu. Hem de çok yeni. Görüntüler siyah beyaz bile değil, renkli. Binalarda hala kurşun izleri var. Bazıları harabe halinde. 


Sarayevo Balkan'larda en güzel börek yapılan yer olarak geçiyor. En övülen yere gidiyoruz. Garson biraz asabi ama bi kaşık ekstra yoğurdu inatla istemeli. Üstüne Ardıç suyu şifa niyetine. Juniper berries olarak isteyin. Bitiremezseniz gül şerbeti kıvamında, üstüne iyi gidebilir. Yolda sıra sıra avm var. Memlekette hissettim, gözüm kaldı. 
Yemek İnat kuça evinde. İnatçı adammış, evinin yıkılmasına izin vermemiş. En son tuğla tuğla evinin karşı kıyıya taşınması ve bir çuval altın karşılığı ikna olmş ama deymiş. Çok yedik çok yürüdük, sonraki gün devam etmeli. 

Irmakların doğduğu noktada temiz hava alıp tünele gidiyoruz. Tünel Sarayevo işgal altındayken insanların bağımsız Boşnak bölgesinden erzak getirmek için kullandıkları 800mt kadar bir tünel. Sembolik bırakılan ufak kısmında yürüyüp Belgrat'a geçiyoruz. 

Saraybosna'yla Belgrat arası yaklaşık 8 saat. İmkanınız varsa bu yolu karayolunda tercih etmeyin. Saçma sapan bişe oluyo. 

strudle her yerde reklamı olan bir bisküvi. elmalı biskrem gibi bişe.

bu da tuhaf isimli bir çikolata işte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder