27 Temmuz 2015 Pazartesi

sahilde kafka..

ağır bir kitap. tamam bir öykü dahilinde ilerliyor ama aşırı psikolojik, arada bol bol bilgi vermeceli. o yüzden bitirmem 3 ayı buldu. benimle 2 yurtdışı gezisine çıktı. londra' ya giderken başlamıştım bu kitaba ve bitmedi. genelde uçakta çok sıkılır ve kitap okurum.

kafka tamura adlı 15 yaşında bir genç var babasıyla yaşayan. bir gün evden kaçıp takamatsu'ya kadar gider. orada bir pansiyona yerleşir ve komura kütüphanesine gidip gelmeye başlar. sonra bir gece parkta uyanır üstü başı kan içindedir. korkup pansiyondan ayrılır. yolda tanıştığı bir kızın evinde geçirir geceyi. ertesi gün kütüphane bankosunda oturan gence anlatır başına gelenleri. onu alıp dağ evine götürür bir süre saklanır. birkaç gün sonra kütüphane müdiresi ile konuşur ve orada kalmasına izin verirler. saeki hanım zamanında bir genci çok sevmiştir. bu genç üniversitedeyken ölmüştür. onun için sahilde kafka diye bir beste yapar. beste çok tutulur ama sevdiği genç ölünce saeki hanım da ortadan kaybolur. yıllar sonra döner ve kütüphanede çalışmaya başlar. genç onun annesi olduğunu düşünür. onun 15 yaşındaki halini rüyasında görür. sonra da şimdiki halini aşık olur.

bir de nakata adında biri vardır. savaş zamanı bir gün mantar toplamaya çıktıklarında bütün çocuklar bayılır. 1 saat içinde hepsi kendine gelir ama nakata'nın kendine gelmesi aylar sürer. uyandığında da okuma yazmayı unutmuştur. ailesi onunla ilgilenmez. valilikten gelen yardımla geçinmektedir. okuma yazması olmadığı için yıllarca marangozluk yapmıştır. aslında bir hayli fazla parası olmasına rağmen bir akrabasının dolandırması sonucu paraları kaybetmiştir. kendi halinde yaşamaktadır. kedilerle konuşabilme yeteneği vardır ama bunu kimse bilmez. kayıp kedileri bulmayı kendine iş edinmiştir. bir gün kayıp bir kediyi ararken johnny walker kılığında bir adamın kedileri yakaladığını duyar. uzun süre onu bekler. sonunda bir köpek gelip onu johnny walker'a götürür. adam kedileri canlı canlı kesip ruhlarından kaval yapmaktadır. kendisini hemen orada bıçaklamasını yoksa bütün kedileri öldüreceğini söyler. o da bıçaklar. evden çıktığında üstünde hiç kan lekesi yoktur. gidip kendini polise ihbar eder. polis nakata'nın deli olduğunu düşünür. nakata da şehri terk etmeye karar verir.

o gece kafka'nın da babası ölmüştür. nakata da çeşitli yollardan geçerek aynı yere doğru gider. yolda tanıştığı bir kamyon şöförü onu dedesine benzetip yardım etmeye karar verir. nakata okuma yazma bilmediği ve akılsız olduğu için bu işleri çok kolaylaştırır. nakata'nın içinden gelen yöne doğru giderler. nakata en son bir taş arar. taşı albay sanders kılıklı bir adam onlara gösterir. bu bir giriş taşıdır. taşı kaldırıp girişi açarlar. girişi açtıktan sonra nakata bir yer arar. o yer kütüphanedir. orada saeki hanımı bulur. saeki hanım ona bütün anılarını yazdığı dosyaları verir ve gitmelerinden hemen sonra ölür. nakata'dan bu anıları yazmasını istemiştir.

kafka'yı babasının ölümünden sonra polisler aramaya başlar. babası ünlü bir ressamdır. kafka da tek tanıktır. babasını öldürdüğü düşünülen nakata da bu yöne geldiğinden kafka'yı saklamaya karar verirler. tekrar dağ evine gider. orada bir orman vardır. kafka ormana gider. ve yıllar önce savaş zamanı kaybolan iki askerle karşılaşır. askerler onu bir kasabaya götürür. kafka orada bir gece kalır. saeki hanımın 15 yaşındaki gençliği ona yardım eder. sabah saeki hanım da gelir ona geri gitmesini söyler ve sadece kendisini hatırlamasını ister. o da geri döner.

anıları yaktıktan sonra nakata derin bir uykuya dalar ve uykusunda ölür. girişi kapatmak gence düşer. girişten geçmeye çalışan yaratığı görünce girişi kapatır ve yaratığı öldürür.

kafka geri dönünce evine geri dönmeye karar verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder